Zo ouder, zo kind?
Akom ANKLA Oldenzaal BV / juli 2015

Zo ouder, zo kind?

Hoe gaat het wanneer zowel ouder als kind in het familiebedrijf werkzaam zijn? Hoe kijken beide generaties naar de toekomst en naar de wijze waarop het bedrijf bestuurd moet worden? Fambizz ging in gesprek met drie families. Vandaag de vader en dochter achter Akom Ankla.
Sap- en siroopspecialist Akom Ankla is door Klaas Edelenbos opgericht in 1984. Dochter Mischa is dertien jaar werkzaam in het bedrijf als systeembeheerder en kwaliteitsmanager. Denken Mischa en Klaas hetzelfde over de toekomst van het bedrijf?
Klaas Edelenbos
“Ik heb vertrouwen in de toekomst. Akom kan zijn afzetmarkt uitbreiden, door nog meer naar de Antillen en Suriname te verschepen. Ook in Afrika en China liggen veel kansen. Wij werken in andere landen met agenten die onze producten in hun portefeuille opnemen. Dat werkt goed en daar gaan we mee door. Maar we hebben niet alleen de ambitie om internationaler te opereren; we moeten ook onze flexibiliteit blijven waarborgen. We zijn niet de grootste speler in de markt en daardoor hebben we andere mogelijkheden dan grote afzetters. Zo kunnen we voor een retailer een proefvulling doen. We hoeven dus niet meteen te scoren met een product. Daarom hebben we zoveel verschillende artikelen in ons assortiment: dat is onze service naar de groothandels, terwijl die diversiteit niet meteen winstgevend is. Toch is dat iets wat je moet koesteren.”
Mischa Edelenbos
“Mijn ambitie is om het bedrijf te zien groeien en een groter marktaandeel te bereiken. Dat gaan we doen door nieuwe producten voor onder meer de Nederlandse markt te ontwikkelen, maar ook door nieuwe markten te betreden. We kunnen meer exporteren en zijn daar druk mee bezig. Als kwaliteitsmanager zorg ik er jaarlijks voor dat we alle benodigde voedsel- en warencertificaten behouden. Het is een intensief en kostbaar proces: met deze certificaten waak je immers over de kansen van het bedrijf. Uiteindelijk moeten we ons in de toekomst blijven focussen op onze sterke punten: de genoemde certificaten, de goede levering en onze flexibiliteit als het aankomt op het op maat maken van producten voor afnemers. Daardoor kun je innoveren en daarmee onderscheid je je van concurrenten.”

Geschreven door: Fambizz
Vragen?

Vragen over onze producten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze experts
AKOM Ankla Oldenzaal BV onderdeel van de Ankla groep groep

IFS Broker IFS Logistics BIO
IFS broker & IFS Logistics & SKAL gecertificeerd

Privacyverklaring